Ανοιχτά Σχολεία δήμου Αθηναίων-Στο 51ο Δημοτικό Σχολείο στην Πλατεία Βάθη σήμερα Πέμπτη 4 Μαΐου το πλανητάριο
ΑΘΗΝΑ
Πέμπτη, 04 Μαίου 2017 14:35
Σε ένα συναρπαστικό ταξίδι στον κόσμο του σύμπαντος μας καλούν τα Ανοιχτά Σχολεία του δήμου Αθηναίων. Σήμερα Πέμπτη 4 Μαΐου το πλανητάριο βρίσκεται στο 51ο Δημοτικό Σχολείο στην Πλατεία Βάθη.
Η Εβδομάδα Αστρονομίας, που απευθύνεται σε μικρούς και μεγάλους, θα πραγματοποιείται από την Τετάρτη 3 έως την Τρίτη 9 Μαΐου, σε 7 Ανοιχτά Σχολεία του δήμου Αθηναίων, τον θεσμό που κρατά ανοιχτά τα σχολεία, ζωντανά όλη την ημέρα. Ένα εντυπωσιακό φορητό πλανητάριο θα μετακινείται κάθε ημέρα και σε διαφορετικό σχολείο, σε διαφορετική γειτονιά, για προβολές, με ώρες λειτουργίας από τη Δευτέρα έως  τη Παρασκευή, από τις 16:00 έως τις 21:00 και το Σάββατο και την Κυριακή από τις 12:00 έως τις 20:00. Το πλανητάριο θα παρέχει τη δυνατότητα εξερεύνησης των μυστηρίων του σύμπαντος, του ηλιακού συστήματος και των αστεριών.
Πρόγραμμα ανά σχολείο
Την Τετάρτη 3/5 στο 130ο Δημοτικό Σχολείο, (Πρετεντέρη 20), Κάτω Πατήσια
Την Πέμπτη 4/5 στο 51ο Δημοτικό Σχολείο, (Ακομινάτου 40) Πλατεία Βάθη
Την Παρασκευή 5/5 στο 93ο Δημοτικό Σχολείο, (Πυθέου 9 και Αγκύλης) Νέος Κόσμος
Το Σάββατο 6/5 στο 26ο Δημοτικό Σχολείο, (Φωκίωνος Νέγρη 63) Κυψέλη
Την Κυριακή 7/5 στο 76ο Δημοτικό Σχολείο, (Κυκλώπων 6) Πετράλωνα
Τη Δευτέρα 8/5 στο 57/61ο Δημοτικό Σχολείο, (Διστόμου 67) Κολωνός
Την Τρίτη 9/5 στο 135ο Δημοτικό Σχολείο, (Μομφεράτου 94) Γκύζη
Το Φορητό Ψηφιακό Πλανητάριο λειτουργεί υπό την εποπτεία του Νικόλαου Ματσόπουλου, Msc, επί 41 χρόνια αστρονόμου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, τον οποίο θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά οι συμμετέχοντες, το Σάββατο 6 Μαΐου, σε μία διάλεξη όπου θα συστήσει τον κόσμο του σύμπαντος μέσα από τη δική του γνώση και εμπειρία.
Οι δράσεις της Εβδομάδας Αστρονομίας έχουν ελεύθερη είσοδο για όλους ωστόσο  είναι απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στην ιστοσελίδα του προγράμματος Ανοιχτά Σχολεία του δήμου Αθηναίων  www.athensopenschools.gr Â ή τηλεφωνικά στο 2105277089.
Το πρόγραμμα Ανοιχτά Σχολεία είναι μία πρωτοβουλία του δήμου Αθηναίων που υλοποιείται με αποκλειστικό δωρητή το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Σύμπραξης για την Αθήνα. Στο διάστημα υλοποίησης του, το πρόγραμμα έχει φιλοξενήσει  πρωτότυπες και συναρπαστικές δράσεις για όλες τις ηλικίες, φέρνοντας κοντά τους κατοίκους των γειτονιών, οι οποίοι μέσω των δράσεων του, δίνουν καθημερινά ραντεβού στα 25 Ανοιχτά Σχολεία της Αθήνας.
Κατά τη διάρκεια της Εβδομάδας Αστρονομίας άτομα όλων των ηλικιών θα έχουν τη δυνατότητα να περιηγηθούν στον  έναστρο ουρανό αποκτώντας  μια μοναδική εκπαιδευτική εμπειρία για την αστρονομία και τις συναφείς επιστήμες. Οι ταινίες που θα προβληθούν συμβάλλουν στην κατανόηση του κόσμου γύρω μας, σε θέματα που αφορούν τη Γη και τη θέση μας στο σύμπαν. Οι συμμετέχοντες παρακολουθούν τα αστρονομικά ντοκιμαντέρ - ψηφιακές παραστάσεις σε ημισφαιρική οθόνη πλήρους θόλου (360ο ). Παράλληλα με τις προβολές, αν οι καιρικές συνθήκες το επιτρέπουν θα γίνεται και παρατήρηση με τηλεσκόπιο του Ήλιου μέσω ειδικού φίλτρου κατά τη διάρκεια της ημέρας και διαφόρων αντικειμένων του ουρανού το βράδυ.
 
...προηγούμενη