Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διάλογο από μηδενική βάση ζητούν οι αγρότες που ενισχύουν τα μπλόκα σε όλη τη χώρα
Δελτία τύπου
Τετάρτη, 27 Ιανουαρίου 2016 10:15
Ενώ οι αγρότες σκληραίνουν την στάση τους και ενισχύουν τα μπλόκα τους ανά την Ελλάδα ζητώντας απόσυρση του ασφαλιστικού προκειμένου να συναντηθούν με τον πρωθυπουργό, η κυβέρνηση ποντάρει στον κοινωνικό αυτοματισμό, στην κόπωση και στην έλλειψη εσωτερικής συνοχής μεταξύ των αγροτών.
Σε μία προσπάθεια να εκθέσει την ηγεσία τους ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας χθες από το βήμα της Βουλής είπε ότι πάντα στις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες ζητούσαν να δουν τον πρωθυπουργό και “ενώ για πρώτη φορά αυτό τους δίνεται από την αρχή και τους λέμε «οι πόρτες είναι ανοιχτές, ελάτε να κάτσουμε σε ένα τραπέζι, να κουβεντιάσουμε, να βρούμε λύσεις», βλέπω κάποιους εξ αυτών να αρνούνται το διάλογο με τον Πρωθυπουργό”. Πάντως το κλίμα στα μπλόκα είναι εξαιρετικά αρνητικό για την κυβέρνηση κάτι που αυξάνει την πίεση στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ της επαρχίας. Παρά τους πολιτικούς και επικοινωνιακούς χειρισμούς της είναι αμφίβολο εάν θα πετύχει την αποδυνάμωση των μπλόκων καθώς το κοκτέιλ, φορολογικών, ασφαλιστικών και αύξησης του κόστους παραγωγής εξοντώνει την μικρή αγροτική παραγωγή.
Νωρίτερα  χθες, οι εκπρόσωποι 37 μπλόκων από όλη την Ελλάδα που συμμετείχαν στην σύσκεψη που συγκάλεσε η Πανελλαδική Επιτροπή των μπλόκων στη Νίκαια είχαν αποφασίσει κλιμάκωση των κινητοποιήσεων ενώ απάντησαν ότι για να ανταποκριθούν στην πρόσκληση του πρωθυπουργού για διάλογο θα πρέπει προηγουμένως να αποσυρθούν οι προτάσεις για το ασφαλιστικό και το φορολογικό και να ξεκινήσει διάλογος από μηδενική βάση τόσο για τα θέματα αυτά όσο και για το κόστος παραγωγής. Σε κάθε περίπτωση ζητούν συγκεκριμένες απαντήσεις από την κυβέρνηση, σε συγκεκριμένα ερωτήματα, που αφορούν τον κλάδο τους προκειμένου να υπάρξει διάλογος.
Όπως επεσήμανε σε δηλώσεις του ο Βαγγέλης Μπούτας  οι αποκλεισμοί θα συνεχιστούν καθώς ο αγώνας είναι μονόδρομος και αφορά στην επιβίωση τους. Στις προθέσεις τους είναι το διάστημα των αποκλεισμών της Εθνικής Οδού να αυξηθεί σε εξάωρα ημερησίως, σύμφωνα με αποφάσεις των τοπικών μπλόκων. Θα προσπαθήσουν δε οι αποκλεισμοί στα διάφορα σημεία να γίνονται συντονισμένα και κατά τις ίδιες ώρες.
Οι αγρότες επιδιώκουν πέρα από την κλιμάκωση τον συντονισμό με άλλες κοινωνικές δυνάμεις στην κατεύθυνση  τη συγκρότησης ενός λαϊκού μετώπου. Στο πλαίσιο αυτό θα συμμετέχουν δυναμικά και σε ευρύτερες απεργιακές κινητοποιήσεις όπως η γενική απεργία της 4ης Φεβρουαρίου.
Οι αγρότες που συμμετείχαν στη σύσκεψη της Νίκαιας απηύθυναν κάλεσμα συμμετοχής και στα άλλα μπλόκα, προκειμένου να υπάρξει συντονισμός του αγώνα, στη βάση όμως του πλαισίου των αιτημάτων που έχει ήδη καθορίσει η Πανελλαδική Επιτροπή των μπλόκων.
Την στάση αυτή τήρησαν  οι αγρότες των Τεμπών και στην διάσκεψη στη Σίνδο της Θεσσαλονίκης από την οποία αποχώρησαν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους στα μπλόκα και να μην συναντηθούν με τον Αλέξη Τσίπρα εάν δεν αποσυρθεί εντελώς το νομοσχέδιο.
Ο εκπρόσωπός τους Παναγιώτης Καλογιάννης αμέσως μετά δήλωσε ότι οι αγρότες θα παραμείνουν στους δρόμους, χωρίς να βιάζονται, ενώ δεν αποκλείεται και επ' αόριστον αποκλεισμός του Εθνικού Οδικού δικτύου.
Την ίδια ώρα, πάντως χιλιάδες τρακτέρ παραμένουν παραταγμένα στα μπλόκα που έχουν στηθεί σε όλη τη χώρα ενώ συνεχίζονται οι συνεννοήσεις σε τοπικό επίπεδο για τον αποτελεσματικότερο συντονισμό τους.
Η κυβέρνηση θεωρεί ότι σε  κάθε περίπτωση οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν για αρκετές ακόμη ημέρες, αλλά ότι στο τέλος θα υποχωρήσουν. Κυβερνητικό στέλεχος έλεγε χθες στους διαδρόμους της Βουλής ότι “οι αγρότες δεν έχουν κοινωνικές συμμαχίες, δεν διαθέτουν εσωτερική ομοιογένεια, ενώ η θέση της ΝΔ κατά του αποκλεισμού των δρόμων δεν τους ενισχύει”.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απαντώντας στην πρόκληση του πρωθυπουργού στην Βουλή είπε χθες ότι “δεν είμαστε ούτε με το ΔΝΤ ούτε με τα μπλόκα”. Οι αγρότες που επηρεάζονται από τη ΝΔ έχουν διαφορετική και πιο διαλλακτική στάση από τους αγρότες της Λάρισας όπου η κύρια πολιτική δύναμη είναι το ΚΚΕ. Παράλληλα στην κυβέρνηση θεωρούν ότι “η άρνηση του διαλόγου από μία μερίδα που επηρεάζεται από το ΚΚΕ, τους εκθέτει στα μάτια της κοινής γνώμης”. Φυσικά η κυβέρνηση παράλληλα υποθάλπτει και τον κοινωνικό αυτοματισμό, με διαρροές θυμίζει ότι υπήρξαν τα χαϊδεμένα παιδιά των προηγούμενων κυβερνήσεων καθώς επίσης ότι θέλουν να διαιωνίσουν την φοροδιαφυγή.
Ο κ. Τσίπρας θέλησε να αναδείξει και τις διαφορές μεταξύ των αγροτών: “Προχωράμε στην επικαιροποίηση του εθνικού μητρώου αγροτών, ώστε επιτέλους να μπορέσουμε να προσδιορίσουμε τον κατά κύριο επάγγελμα αγρότη. Προσέξτε, διότι στις κινητοποιήσεις η μεγάλη πλειοψηφία είναι πράγματι άνθρωποι που βλέπουν τα έσοδά τους να συρρικνώνονται και τα έξοδά τους να αυξάνουν. Όμως, είναι και κάποιοι οι οποίοι παίρνουν επιδοτήσεις εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ και ενδεχομένως και να πρωτοστατούν. Γι’ αυτό εμείς θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε ότι για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες θα προχωρήσουμε σε ρυθμίσεις, θα προχωρήσουμε και σε φορολογικές ευνοήσεις, θα προχωρήσουμε στην προστασία τους”.
 
...προηγούμενη