Διαφήμιση
Διαφήμιση
Στο Εφετείο Αθηνών η δίκη της Χρυσής Αυγής
Δελτία τύπου
Τετάρτη, 08 Ιουνίου 2016 09:07
assets_LARGE_t_420_54688553_type13145Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Ν. Παρασκευόπουλος, αποφάσισε χθες να οριστεί ως τόπος διεξαγωγής της δίκης η αίθουσα Τελετών του Εφετείου Αθηνών, αφού διαβιβάστηκε στο υπουργείο
από τον διευθύνοντα το Εφετείο, Ν. Δαύρο (πρόεδρο Εφετών), το αναγκαίο για την ανάμειξη του υπουργείου έγγραφο, που διαπιστώνει και από δικαστικής πλευράς την αντικειμενική αδυναμία να διεξαχθεί η σχετική δίκη σε εύλογο χρόνο.
Είχαν προηγηθεί την περασμένη εβδομάδα η απελπισμένη παρέμβαση της μάνας του θύματος και η σύσκεψη κυβερνητικών παραγόντων στη Βουλή.
Κατά την υπουργική απόφαση, σε περίπτωση που προκύψουν δυσχέρειες η εκδίκαση της υπόθεσης θα μεταφέρεται σε άλλη κατάλληλη αίθουσα, όπως αυτή των φυλακών Κορυδαλλού, με πράξη του ιδίου του προέδρου. Πάντως, ο Ν. Δαύρος επεσήμανε στον υπουργό σε σχετική επικοινωνία τους ότι θα ληφθεί κάθε δυνατή μέριμνα για επιτάχυνση της δίκης, με την εγγύηση διαφύλαξης όλων των διαδικαστικών όρων.
Στην επόμενη συνεδρίαση στις φυλακές Κορυδαλλού αναμένεται να γνωστοποιηθεί πότε θα μεταφερθεί η δίκη στο Εφετείο, κάτι για το οποίο οι αρμόδιες Αρχές ήταν για μεγάλο διάστημα επιφυλακτικές, για λόγους ασφαλείας και επειδή υπήρχε κίνδυνος διακοπής και άλλων δικών.
Χθες οι εισαγγελικές αρχές έστειλαν επίσης στη Βουλή αίτημα άρσης της ασυλίας των βουλευτών της ΧΑ, Ι. Λαγού και Ν. Μίχου, για να ασκηθεί σε βάρος τους ποινική δίωξη για ηθική αυτουργία στα αδικήματα της απόπειρας επικίνδυνης σωματικής βλάβης αλλά και της απρόκλητης φθοράς ξένης ιδιοκτησίας, γνωστοποιώντας ότι έχει ξανανοίξει η υπόθεση της επίθεσης στο «Συνεργείο» και διεξάγεται ποινική προκαταρκτική εξέταση για οκτώ άτομα και την εμπλοκή τους στα αδικήματα αυτά, όπως και σε κατηγορίες για παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία.
Στο αρχείο
Σύμφωνα με νέα μηνυτήρια αναφορά, που αναγκάστηκε να υποβάλει ο παθών και μισθωτής του χώρου, η υπόθεση είχε καταλήξει στις 20-8-14 στο αρχείο αγνώστων δραστών, μολονότι στο πόρισμα των εφετών-ανακριτών, στην πρόταση του εισαγγελέα Ισ. Ντογιάκου και στο βούλευμα παραπομπής γινόταν αναλυτική αναφορά στη συγκεκριμένη επίθεση, που φερόταν ως μία από τις επτά σημαντικότερες, καθώς έδειχναν τον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας των μηχανοκίνητων ταγμάτων εφόδου.
Στην επίθεση στο κοινωνικό στέκι στις 10-7-13 υπήρξαν εκτεταμένες σοβαρές φθορές και τραυματισμοί, τη στιγμή μάλιστα που βρίσκονταν εκεί μικρά παιδιά που έκαναν μάθημα Αγγλικών και χρειάστηκε να κλειδωθούν σε αίθουσα για να αποφύγουν τα χειρότερα.
Αυτόπτες μάρτυρες και αστυνομικοί συγκράτησαν αριθμούς μηχανών και ενός ΙΧ, που σε πρώτη φάση γνωστοποιήθηκε ότι ήταν μισθωμένο στη Βουλή! Ωστόσο, κατά τη μηνυτήρια αναφορά, οι ταυτοποιηθέντες ιδιοκτήτες κλήθηκαν ως μάρτυρες (και όχι ως ύποπτοι), ενώ αργότερα έγινε τελικά γνωστό ότι το ΙΧ ήταν στο όνομα του Ι. Λαγού.
Στην αναφορά εκφράζεται απορία για τη μη άσκηση δίωξης και το αρχικό κλείσιμο της υπόθεσης, μολονότι είχε δημοσιοποιηθεί διάλογος μέσω Facebook μεταξύ δύο εκ των υπόπτων, που συνεννοούνταν για κάποια «μαγκιά» που έπρεπε να γίνει την επομένη (το βράδυ της επίθεσης στο στέκι) και ενώ εισαγγελείς και δικαστές είχαν αξιολογήσει την εμπλοκή μελών της ΧΑ και είχαν δεχθεί την επίθεση ως μία από τις εμβληματικότερες.
 
...προηγούμενη