Διαφήμιση
Διαφήμιση
Δίκη Χρυσής Αυγής: Υποχρεωτικά πλέον στο εδώλιο ο Ρουπακιάς
Δελτία τύπου
Παρασκευή, 10 Ιουνίου 2016 20:31
newego_LARGE_t_1101_54689749_type13145Το δικαστήριο έκανε δεκτό το αίτημα της πολιτικής αγωγής, η οποία ζήτησε την αυτοπρόσωπη εμφάνιση των κατηγορουμένων στη δικογραφία που αφορά την ανθρωποκτονία στο Κερατσίνι.
Πρόταση αποδοχής του αιτήματος που υπέβαλε, χθες, η πλευρά της οικογένειας του μουσικού, υπέβαλε νωρίτερα και η εισαγγελέας έδρας, η οποία τόνισε πως θεωρεί απαραίτητη την παρουσία όλων των εμπλεκομένων στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.
Η εισαγγελέας, Αδαμαντία Οικονόμου, ζήτησε από το δικαστήριο να κάνει δεκτό το αίτημα της πολιτικής αγωγής για αυτοπρόσωπη εμφάνιση των κατηγορουμένων, ενόψει των επερχόμενων καταθέσεων φίλων του μουσικού, όπως του Νικόλαου Μαντά «που φέρεται να αναγνωρίζει κάποιους από τους κατηγορουμένους». Σύμφωνα με την ίδια, θα πρέπει το δικαστήριο να διατάξει να είναι παρόντες στο εδώλιο οι 18 εμπλεκόμενοι στη δολοφονία στο Κερατσίνι.
Επισημαίνεται, πως η όλη συζήτηση για το αίτημα της πολιτικής αγωγής έγινε σήμερα με έναν κατηγορούμενο στο εδώλιο.
Η πλειονότητα των συνηγόρων υπεράσπισης των κατηγορουμένων εξέφρασε τη διαφωνία της με την εισαγγελική πρόταση, υποστηρίζοντας πως η καθημερινή παρουσία των εντολέων τους στο δικαστήριο θα έχει οικονομικές συνέπειες, καθώς θα τους δημιουργήσει προβλήματα με τις εργασίες τους. Μάλιστα, κάποιοι εκ των υπερασπιστών άφησαν αιχμές για «παρεμβάσεις στους μάρτυρες», εκφράζοντας απορία για τον «λόγο που το συγκεκριμένο αίτημα δεν υποβλήθηκε νωρίτερα». Η συγκεκριμένη θέση προκάλεσε την άμεση αντίδραση της προέδρου: «Μην αφήνετε αιχμές να αιωρούνται. Να είστε σαφής», είπε σε έντονο ύφος η κ. Λεπενιώτη προς τον υπερασπιστή που είχε τον λόγο.
Επίσης, η υπεράσπιση ανέφερε πως έχουν δημοσιοποιηθεί στον Τύπο φωτογραφίες των κατηγορουμένων «χωρίς κανείς να αναγνωριστεί» και επομένως-κατά την άποψή τους- δεν απαιτείται η αυτοπρόσωπη παρουσία τους.
Υπενθυμίζεται, ότι την ημέρα έναρξης της δίκης, στις 20 Απριλίου 2015, τόσο ο Νικόλαος Μαντάς όσο και ο Μιχάλης Ξυπόλητος, φίλοι του Π. Φύσσα, οι καταθέσεις των οποίων επίκεινται, κατήγγειλαν ότι δέχθηκαν επίθεση από ομάδα Χρυσαυγιτών, λίγα μέτρα πριν την αίθουσα των φυλακών Κορυδαλλού, ενώ πήγαιναν στο δικαστήριο. Και οι δύο είχαν αναφέρει το συμβάν σε αστυνομικό τμήμα και ακολούθως είχαν δεχθεί πρώτες βοήθειες στο Νοσοκομείο Νίκαιας.
Παρολίγον σύρραξη
Εν τω μεταξύ, αφορμή για τις έντονες αντεγκλήσεις μεταξύ των δύο πλευρών ήταν η επίδειξη στον μάρτυρα, από το συνήγορο του Γιάννη Λαγού, φωτογραφιών από κινητοποιήσεις του ΠΑΜΕ. Στις αντιδράσεις της Πολιτικής Αγωγής και ειδικά των εκπροσώπων του ΠΑΜΕ στη δίκη, ο συνήγορος του βουλευτή επέμεινε στις ερωτήσεις του ζητώντας να μάθει αν ο μάρτυρας γνωρίζει «ότι ο αστυνομικός διευθυντής Ευβοίας εδάρη το 2013 από μέλη του ΠΑΜΕ».
Ακολούθησε «έκρηξη» του Άγγελου Βρεττού, εκ των συνηγόρων του ΠΑΜΕ, που άρχισε να φωνάζει στον εκπρόσωπο του Γιάννη Λαγού ότι δεν δικάζεται το ΠΑΜΕ.
«'Εγκληματίες δεν μπορούν να συγκριθούν με ανθρώπους του αγώνα», τόνισε. Οι συνήγοροι υπεράσπισης άρχισαν κι αυτοί να φωνάζουν και να χειρονομούν κατά των συναδέλφων τους της Πολιτικής Αγωγής: «Δεν ντρέπεστε; Ελάτε να μας κρεμάσετε. Έπρεπε να μείνουν ανυπεράσπιστοι;». Ανταπαντώντας η απέναντι πλευρά ανέφερε: «Να πλένετε το στόμα σας όταν μιλάτε για τους αγώνες του ΚΚΕ και του ΠΑΜΕ».
 
...προηγούμενη