τελευταίο θέμα στο webtv Συνεντεύξεις

You must have the Adobe Flash Player installed to view this player.
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος
Συνεντεύξεις
Δευτέρα, 25 Ιουλίου 2016 12:52
kattrtrty* Για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό:
«Την πρόταση της κυβέρνησης θα την ακούσετε από τον πρωθυπουργό. Η δική μου πρόταση είναι ότι εφόσον ενισχυθούν οι αρμοδιότητες του Προέδρου της Δημοκρατίας – προσωπικά θεωρώ ότι ορισμένες ρυθμιστικές αρμοδιότητες πρέπει να ενισχυθούν... Το σκεπτικό είναι ότι σε αυτή τη συνταγματική αναθεώρηση -για να είναι πιο δημοκρατικό το πολίτευμα-, πρέπει να ενισχύσουμε τη Βουλή και τον απλό πολίτη, με αυτά που λέμε τα αμεσοδημοκρατικά, τα δημοψηφίσματα λαϊκής αρνησικυρίας κ.λπ. Από την άλλη πλευρά, όμως, θα πρέπει να εξασφαλίσουμε και την κυβερνησιμότητα της χώρας. Ακριβώς επειδή θέλουμε την απλή αναλογική ως πάγιο εκλογικό σύστημα, αυτό σημαίνει ότι θα υπάρχει αδυναμία αυτοδύναμων κυβερνήσεων και είναι σωστό να υπάρχει, όταν ένα κόμμα δεν είναι αυτοδύναμο στον λαό. Από εκεί και πέρα, θα πρέπει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας -που από το πολίτευμά μας είναι αυτός που ρυθμίζει τις σχέσεις μεταξύ  των διαφόρων λειτουργιών-, να έχει τη δυνατότητα να επεμβαίνει, ώστε να εξασφαλίζεται ο σχηματισμός κυβερνήσεων, να λειτουργεί σαν διαιτητής ανάμεσα στις διάφορες εξουσίες. Δεν έχω στο μυαλό μου κάτι παραπάνω από τις αρμοδιότητες που είχε το 1975 και ορισμένες από αυτές πράγματι ήταν υπερβολικές και ορθώς καταργήθηκαν. Πρέπει να ξαναδούμε ορισμένες από τις αρμοδιότητες που είχε ο πρόεδρος το 1975. Εάν πρέπει να επανέλθουν, επειδή θα είναι ισχυρότερος ο Πρόεδρος από ό,τι είναι ο σημερινός, θα πρέπει να εκλέγεται άμεσα και γνώμη μου είναι ότι πρέπει και να ανακαλείται από τον λαό. Ακριβώς επειδή δεν πρέπει να υπάρχει κανένα όργανο -που ασκεί εξουσία-, στο οποίο να μην έχει δυνατότητα να ασκεί ένα άλλο σώμα -εν προκειμένω το εκλογικό-, έλεγχο».
* Για ενδεχόμενες απολύσεις στο δημόσιο τομέα:
«Δεν πρόκειται να απολύσουμε κανέναν από το δημόσιο για τον απλό λόγο ότι σήμερα έχουμε λιγότερους δημοσίους υπαλλήλους κατά το 1/3, σε σχέση με το 2010. Το 2010 ήμασταν στον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Εάν απολύαμε σήμερα δημοσίους υπαλλήλους, θα σήμαινε ότι θα είχαμε ακόμα λιγότερες νοσοκόμες... Αυτή τη στιγμή, δεν περισσεύει κανείς στο δημόσιο. Έχουμε τεράστιες ελλείψεις παντού».
* Για το εφάπαξ:
«Το εφάπαξ θα αρχίσει να καταβάλλεται, μετά το 2013 που σταμάτησε να καταβάλλεται, γιατί ο μαθηματικός τύπος που είχαν προβλέψει οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν εφαρμοζόταν. Ήδη από αυτό τον μήνα θα καταβληθούν τα πρώτα εφάπαξ. Θα βγουν τον Ιούλιο και θα αρχίσουν να καταβάλλονται τον Αύγουστο. Ένα μεγάλο ποσό από τα χρήματα που θα πάρουμε για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου, θα καταβληθούν στο εφάπαξ».
 
...προηγούμενη