You must have the Adobe Flash Player installed to view this player.
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Προκλητικός και κυνικός ο ντε Μεζιέρ ζητά την επαναπροώθηση των προσφύγων στην Ελλάδα
Πολιτική σκηνή - Παραπολιτικά
Δευτέρα, 05 Σεπτεμβρίου 2016 10:29
mdsdfgggfgggfΘέμα επανέναρξης των επαναπροωθήσεων αιτούντων άσυλο από τη Γερμανία στην Ελλάδα έβαλε ξαφνικά ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ.
Αν και το θέμα είχε συζητηθεί στις αρχές Ιουλίου -κατά τη συνάντηση του Γερμανού υπουργού με τον Έλληνα αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα στο Βερολίνο- ο ντε Μεζιέρ επανέφερε το ζήτημα μία περίοδο που είναι έντονη η δυσαρέσκεια των Γερμανών πολιτών για την πολιτική που έχει ακολουθήσει η καγκελάριος στο προσφυγικό ζήτημα.
Υπενθυμίζεται ότι κατά τη συνάντηση του Ιουλίου, ο κ. Μουζάλας είχε απορρίψει το γερμανικό αίτημα, λέγοντας μεταξύ άλλων πως η Ελλάδα επωμίζεται μεγάλο βάρος, δυσανάλογο με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους, τη στιγμή που η δέσμευση των χωρών-μελών της Ε.Ε. για την υποδοχή 160.000 προσφύγων από Ελλάδα και Ιταλία, δεν έχει εφαρμοστεί. Μοιραία, η απόφαση του Βερολίνου για να μην επαναπροωθούνται πρόσφυγες στη χώρα μας, ανανεώθηκε ως τις αρχές Ιανουαρίου του 2017. Ανάλογο ήταν και το αποτέλεσμα της συνόδου των υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης της Ε.Ε. στην Μπρατισλάβα του Ιουλίου.
Χθες, Κυριακή, ο ντε Μεζιέρ, σε συνέντευξή του στη γερμανική WELT, δεν απέφυγε τα πυρά κατά της Ελλάδας:
«Κάναμε πολλά στη Ευρώπη για να βελτιώσουμε την κατάσταση στην Ελλάδα. Αυτό θα πρέπει να έχει συνέπειες και να οδηγήσει στο να μπορούν να σταλούν πίσω στην Ελλάδα πρόσφυγες σύμφωνα με τον Κανονισμό του Δουβλίνου...». Και συμπλήρωσε αναφερόμενος στους πρόσφυγες που κατέφτασαν πέρσι στη Γερμανία, πως «εκεί στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε. έπρεπε να είχε γίνει η καταγραφή και να σταματήσει το προσφυγικό κύμα». Έτσι, η Ουγγαρία, δεν θα αναγκαζόταν να υψώσει φράχτη, υποστήριξε.
«Ανεύθυνη αξίωση για λόγους εκλογικής τακτικής»
Τις δηλώσεις του ντε Μεζιέρ καταδίκασε η γερμανική οργάνωση για τους πρόσφυγες «Pro Asyl», χαρακτηρίζοντας ως «ανεύθυνη» την αξίωσή του.
«Η κατάσταση στην Ελλάδα είναι καταστροφική» για τους 50.000 πρόσφυγες που βρίσκονται ήδη στη χώρα, δήλωσε στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA) ο επικεφαλής της οργάνωσης Γκίντερ Μπούρκχαρντ. Και τόνισε πως «ο ντε Μεζιέρ θέλει για λόγους εκλογικής τακτικής να αυξήσει την πίεση ώστε να διαμορφώσει ένα σκληρό πρόσωπο προς τα δεξιά... Η συζήτηση η οποία ξεκίνησε είναι μακριά από την πραγματικότητα».
Επίσης, υπενθύμισε ότι πρόσφατα η καγκελάριος Μέρκελ παραδέχθηκε ότι η Γερμανία αγνόησε την προσφυγική κρίση επί μακρόν και έτσι άφησε τα προβλήματα τα οποία συνδέονται με αυτή να τα αντιμετωπίσουν οι χώρες που βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης.
Οι δηλώσεις δεν μπορούν να γίνουν δεκτές
Άμεση ήταν και η αντίδραση από το γραφείο του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης αρμόδιου για θέματα Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα.
«Οι δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών της Γερμανίας κ. Τόμας ντε Μεζιέρ, αν έχουν αναπαραχθεί ορθά, δεν ανταποκρίνονται στη σημερινή πραγματικότητα και τις ανάγκες της Ευρώπης... Ανοίγουν ζητήματα που η ιστορία, ο χρόνος και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχουν αφήσει πίσω. Άλλωστε, είναι γνωστό ότι με απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής γίνεται επεξεργασία του "Δουβλίνου" ώστε να επικαιροποιηθεί και να ανταποκρίνεται στις σημερινές ανάγκες της Ε.Ε. Περιμένουμε από τους Ευρωπαίους εταίρους μας και τους Ευρωπαίους ηγέτες με τις δηλώσεις τους να συμβάλουν στην υλοποίηση των αποφάσεων που έχουν ληφθεί σε Ευρωπαϊκά Συμβούλια και Θεσμούς».
Καταλήγοντας, το γραφείου του κ. Μουζάλα ανέφερε τα εξής:
«Δηλώσεις σαν αυτές που έγιναν σήμερα δεν μπορούν να γίνονται δεκτές, όταν από το Relocation (μετεγκατάσταση) που αποφάσισε η ΕΕ για φέτος και αφορά 33.000 πρόσφυγες από την Ελλάδα, έχουν γίνει δεκτοί σε ευρωπαϊκές χώρες περίπου 3.000, την ίδια ώρα μάλιστα που 7.000 είναι έτοιμοι για μετεγκατάσταση και δεν έχουν ανοίξει θέσεις. Βεβαίως το ίδιο ισχύει και για την Ιταλία που δοκιμάζεται σκληρά. Κάθε συζήτηση που αναφέρεται σε ευθύνες της Ελλάδας για καθυστέρηση επιστροφών θα πρέπει να λαμβάνει σοβαρά υπ’ όψιν της ότι η EASO (Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο) από πολλές εκατοντάδες μέλη που είχε υποσχεθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση, λόγω δικής της αδυναμίας, στη χώρα μας αυτήν τη στιγμή -αντί των πολλών εκατοντάδων- έχουμε μόλις 29. Η Ελλάδα θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τη συμφωνία Ε.Ε.- Τουρκίας λαμβάνοντας το δικό της μερίδιο ευθύνης. Απαιτούμε όμως ταυτόχρονα από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τους ηγέτες της να αναλάβουν το δικό τους».
 
...προηγούμενη