Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
«Μάχη» ασφαλιστικών μέτρων το απόγευμα στο ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες
Δελτία τύπου
Παρασκευή, 16 Σεπτεμβρίου 2016 10:26
gdsgfbfhgjΤη μορφή... καταιγίδας έχουν πάρει πλέον οι παρεμβάσεις καναλαρχών στη συζήτηση ασφαλιστικών μέτρων, που θα διεξαχθεί σήμερα το απόγευμα κεκλεισμένων των θυρών, στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας σχετικά με το θέμα της προκήρυξης του διαγωνισμού για τη χορήγηση τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών, 3 εκατ. ευρώ η κάθε μια.
Ενώ στις 30 Σεπτεμβρίου, κεκλεισμένων και πάλι των θυρών, θα συνέλθει σε διάσκεψη η διευρυμένη Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου για να αποφανθεί επί των προσφυγών των τηλεοπτικών σταθμών Mega Channel, Antenna, Αlpha, Skai, Star Channel και (E-TV), καθώς και της Ένωσης Ιδιοκτητών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας.
Ειδικότερα, σήμερα το απόγευμα θα συζητηθούν οι αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων των τηλεοπτικών σταθμών Antenna, Mega Channel, Αlpha, ΣΚΑΙ και Star όπως και των τηλεοπτικών εταιρειών: 1) ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ Επιχείρηση Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, συμφερόντων του Βαγγέλη Μαρινάκη και 2) Ιωάννης-Βλαδίμηρος Καλογρίτσας Τηλεόραση Πανελλαδικής Κάλυψης Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρεία. Αρχικά είχε καταθέσει και  ο τηλεοπτικός σταθμός Epsilon TV, αλλά στη συνέχεια παραιτήθηκε.
Τα ασφαλιστικά μέτρα θα συζητηθούν σήμερα με πρόεδρο τον Νικόλαο Σακελλαρίου και εισηγητή τον σύμβουλο Επικρατείας Ηλία Μάζο.
Ακόμη, τα ασφαλιστικά μέτρα στρέφονται κατά των αποφάσεων του γενικού γραμματέα Ενημέρωση (10 Αυγούστου 2016) με τις οποίες επικυρώθηκαν οι υποψηφιότητες των τηλεοπτικών σταθμών στον επίμαχο διαγωνισμό αδειοδότησης, δηλαδή επικυρώθηκε η συμμετοχή τους στο διαγωνισμό (πρώτη φάση του διαγωνισμού) χορήγησης αδειών «επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης εθνικής εμβέλειας ενημερωτικού προγράμματος γενικού περιεχομένου για μετάδοση υψηλής ευκρίνειας (high definition)».
Παράλληλα, για την απογευματινή συζήτηση των ασφαλιστικών μέτρων κατατέθηκαν και 20 παρεμβάσεις με τις οποίες οι τηλεοπτικοί σταθμοί που ήδη λειτουργούσαν αλλά και οι τηλεοπτικές εταιρείες που έλαβαν ήδη άδεια, στρέφονται η μια κατά της άλλης.
Αναλυτικότερα, η εταιρεία του Βαγγέλη Μαρινάκη (ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ) κατέθεσε τρεις παρεμβάσεις σε βάρος των τηλεοπτικών σταθμών Antenna, Αlpha και Skai.
Η εταιρεία Dimera Investment Limited συμφερόντων του Ιβάν Σαββίδη, κατέθεσε παρεμβάσεις κατά 5 και ειδικότερα κατά των Antenna, Star, Αlpha, Epsilon TV και Ιωάννη Καλογρίτσα.
Η τηλεοπτική εταιρεία του Ιωάννη Καλογρίτσα κατέθεσε πέντε παρεμβάσεις κατά Antenna, Star, ΣΚΑΙ, Αlpha και Epsilon TV.
Η τηλεοπτική εταιρεία Αlpha κατέθεσε τέσσερις παρεμβάσεις κατά Ant1, ΣΚΑΙ, Mega Channel και της εταιρείας του Ιωάννη Καλογρίτσα.
Ακόμη, τρεις παρεμβάσεις κατέθεσε η Κυπριακή εταιρεία «Ανεξάρτητος Πάροχος Τηλεοπτικού» συμφερόντων του Γιάννη Βαρδινογιάννη. Η μια παρέμβαση είναι κατά του Ant1 και δύο κατά του Ιωάννη Καλογρίτσα.
Παράλληλα, στις 30 Σεπτεμβρίου 2016 θα αποφανθεί η διευρυμένη Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας σε διάσκεψη κεκλεισμένων τω θυρών για την Συνταγματικότητα και τη  νομιμότητα του τρόπου και των προϋποθέσεων κατά την προπαρασκευαστική επεξεργασία χορήγησης των τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών.
Αναλυτικότερα, στην εκπνοή του μήνα θα αποφανθεί η Ολομέλεια για  τις προσφυγές των τηλεοπτικών σταθμών Mega Channel, Antenna, Αlpha, Skai, Star Channel και Epsilon TV (E-TV), καθώς  και της Ένωσης Ιδιοκτητών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας.
Όπως είναι γνωστό οι επίμαχες προσφυγές συζητήθηκαν στις 4 Ιουλίου 2016 ενώπιον της Ολομέλειας του ΣτΕ, στην οποία πρόεδρος ήταν ο Νικόλαος Σακελλαρίου και εισηγητής ο σύμβουλος Επικρατείας Γεώργιος Παπαγεωργίου, ενώ συμμετείχαν 30 ακόμη δικαστές μεταξύ των οποίων και τρεις αντιπρόεδροι
Οι επίμαχοι τηλεοπτικοί σταθμοί στρέφονται κατά όλου του νομοθετικού πλαισίου στον τομέα της χορήγησης των τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών, 3 εκατ. ευρώ η κάθε μια, για τη μετάδοση υψηλής ευκρίνειας (high definition).
Οι τηλεοπτικοί σταθμοί με τις επίμαχες προσφυγές τους, που πρόκειται να εξετάσει η Ολομέλεια του ΣτΕ σε διάσκεψη στρέφονται κατά όλων των αποφάσεων που αφορούν το σύνολο της διαδικασίας των δημοπρατούμενων αδειών όπως είναι, μεταξύ των άλλων, η από 1.3.2016 απόφαση του (4297/2016) υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά, με την οποία μεταβιβάζονται οι αρμοδιότητες της διαγωνιστικής διαδικασίας των αδειών επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής «ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης εθνικής εμβέλειας ενημερωτικού προγράμματος γενικού περιεχομένου στη  Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας» και παράλληλα ρυθμίζονται τα ειδικότερα θέματα  της διαγωνιστικής διαδικασίας.
Παράλληλα, στρέφονται κατά του νόμου 4339/2015 για την αδειοδότηση της επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής, αλλά και όλων των άλλων προγενέστερων και μεταγενέστερων υπουργικών αποφάσεων σχετικών με το ζήτημα της χορήγησης των τεσσάρων αδειών  τηλεοπτικών σταθμών επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής για μετάδοση υψηλής ευκρίνειας, όπως είναι π.χ. ανάθεση σε   ιδιωτική Â εταιρεία του ελέγχου των φακέλων συμμετοχής των υποψηφίων.
Επίσης, στρέφονται κατά της υπ΄  αριθμ. 7984/2016 αποφάσεως των υπουργών Επικρατείας και Οικονομικών με την οποία καθορίσθηκε στα 3 εκατ. ευρώ η τιμή Â εκκίνησης για  κάθε μια από τις 4 «δημοπρατούμενες άδειες, όπως και κατά της υπ΄ αριθμ. 7752/2016 απόφασης του γενικού γραμματέα Ενημέρωση με την οποία εγκρίθηκε η διενέργεια πρόχειρου διαγωνισμού για την παροχή ελεγκτικών υπηρεσιών στο πλαίσιο της διενέργειας της διαδικασίας αδειοδότησης.
Η έκδοση των σχετικών αποφάσεων της Ολομέλειας του ΣτΕ αναμένεται μέσα στο πρώτο διάστημα του ερχόμενου μήνα, εφόσον δεν χρειαστεί να γίνουν και άλλες διασκέψεις των δικαστών και η όλη διαδικασία ολοκληρωθεί στις 30 Σεπτεμβρίου 2016.
 
...προηγούμενη