τελευταίο θέμα στο webtv συνεδριάσεων περιφέρειας

You must have the Adobe Flash Player installed to view this player.
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της 3ης Πανελλήνιας Συνδιάσκεψης Συμπαραστατών
Περιφέρεια
Παρασκευή, 07 Οκτωβρίου 2016 09:29
14517637_10210649239290144_4679266630842702229_nΟλοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία η 3η Πανελλήνια Συνδιάσκεψη Δημοτικών και Περιφερειακών Συμπαραστατών, η οποία πραγματοποιήθηκε στην Παλαιά Φώκαια Αττικής το Σαββατοκύριακο 1-2 Οκτωβρίου
. Η Συνδιάσκεψη τελούσε υπό την Αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου, ενώ το παρόν έδωσαν εκπρόσωποι  των κομμάτων του Ελληνικού Κοινοβουλίου καθώς και φορείς της Τοπικής αυτοδιοίκησης.
Συγκεκριμένα, παρέστησαν και απηύθυναν  χαιρετισμό ο Αντιπρόεδρος της Ν.Δ Â κ. Κωστής Χατζηδάκης, η Περιφερειάρχης Αττικής κα. Ρένα Δούρου, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και Δήμαρχος Αμαρουσίου κ. Γιώργος Πατούλης, η εκπρόσωπος του Προέδρου της Βουλής κα. Θελερίτη Μαρία Βουλευτής Κορίνθιας ΣΥΡΙΖΑ ,  ο Βουλευτής κ. Γιάννης Θεωνάς ΣΥΡΙΖΑ, από την Δημοκρατική Συμπαράταξη ο Βουλευτής κ. Γιάννης Κουτσούκος, από το Ποτάμι ο Βουλευτής κ. Γιώργος Αμυράς, από τους ΑΝΕΛ ο Βουλευτής κ. Κώστας Κατσίκης καθώς και ο τ. Υπουργός κ. Γιάννης Ραγκούσης. Επίσης  ο Δήμαρχος Σαρωνικού κ. Γιώργος  Σωφρόνης ο οποίος και φιλοξένησε την Συνδιάσκεψη, ο Δήμαρχος Περάματος κ. Γιάννης Λαγουδάκης  ο Δήμαρχος Σάμου κ. Μιχάλης Αγγελόπουλος. και ο Πρόεδρος της Ένωσης Γενικών και Εκτελεστικών Γραμματέων Δήμων και Περιφερειών, κ. Ραπτάκης.
Η τελετή έναρξης της Συνδιάσκεψης ξεκίνησε με χαιρετισμό του οικοδεσπότη Δημάρχου Σαρωνικού, κ. Γιώργου Σωφρόνη, ο οποίος αφού καλωσόρισε στον Δήμο Σαρωνικού όλους τους συμμετέχοντες ,περιέγραψε τον θεσμό υπογραμμίζοντας  πως: «Ο Συμπαραστάτης είναι η πρώτη αιρετή ανεξάρτητη αρχή διαμεσολάβησης στη δημόσια διοίκηση και μάλιστα στους οργανισμούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με τους οποίους ο πολίτης συναλλάσσεται σχεδόν καθημερινά. Γι’ αυτό και η σωστή λειτουργία του οφείλει να αποτελεί βασική μέριμνα των δημοτικών και περιφερειακών αρχών.» ,τόνισε δε πως  ο Δήμος Σαρωνικού υποστηρίζει πλήρως τις προτάσεις του Δικτύου Συμπαραστατών, με στόχο τη διεύρυνση της εφαρμογής του θεσμού, τη διευκόλυνση της διαδικασίας εκλογής, αλλά και την περαιτέρω θωράκιση του ρόλου του Συμπαραστάτη.
Ακολούθησε ο Πρόεδρος του Δικτύου κ. Ευάγγελος Μιχάλης ,Σ.τ.Δ.Ε. Δήμου Σαρωνικού , ο οποίος επισήμανε το πόσο σημαντικό είναι η 3ηΠανελληνια Συνδιάσκεψη  του νεοσύστατου θεσμού του Συμπαραστάτη ,να τέλει υπό την αιγίδα  του κορυφαίου θεσμού  της χώρας  του  Πρόεδρου της Δημοκρατίας  κυρίου Προκόπη Παυλόπουλου, εκφράζοντας τις θερμότερες ευχαριστίες του Δικτύου .
Τόνισε επίσης ότι ο θεσμός του Συμπαραστάτη  παρ ότι ‘’γεννήθηκε’’ σε δύσκολη εποχή για την Ελλάδα και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, κατάφερε μέσα σ αυτά τα πρώτα πέντε  χρόνια λειτουργίας να ‘’σταθεί στα πόδια του’’ έχοντας  τη στήριξη και τη αποδοχή των τοπικών κοινωνιών όπου είχε επιτευχθεί η εκλογή του. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι από τους 15 Συμπαραστάτες  που ολοκλήρωσαν την προηγούμενη θητεία ,σήμερα έχουν εκλέγει 40 ,οι περισσότεροι τοπικοί διαμεσολαβητές από κάθε άλλη χώρα της Ευρώπης ,με χωροταξική διαστρωμάτωση από την Αλεξανδρούπολη έως την Κρήτη και από τα Ιόνια Νησιά έως την Περιφέρεια  Νοτίου Αιγαίου ,με αποτέλεσμα το 85%  του πληθυσμού της χώρας να μπορούν να απευθυνθούν στο θεσμό είτε σε δημοτικό είτε σε περιφερειακό επίπεδο. Υπογράμμισε  επίσης το πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος του Συμπαραστάτη για την βελτίωση των παρεχομένων υπηρεσιών στον Πολίτη αλλά και της αποτροπής φαινομένων κακοδιοίκησης προς αυτόν δίνοντας ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα όπου Υπάλληλος αυθαίρετα  έκρινε και απέρριπτε αιτήματα πολιτών  αρνούμενος να παραλάβει τις ενστάσεις τους! Κλείνοντας ευχαρίστησε όλους όσους παρευρίσκονταν στην εκδήλωση και ανανέωσε το ραντεβού για την επόμενη Πανελλήνια  Συνδιάσκεψη με την ευχή ο αριθμός των Συμπαραστατών να έχει διπλασιαστεί και να έχουν προχωρήσει οι απαραίτητες νομοθετικές  ρυθμίσεις για την ενίσχυση του θεσμού με βάση τις προτάσεις του Δικτύου.
Η Â Περιφερειάρχης Αττικής κα. Ρένα Δούρου, στην εισήγησή της υπογράμμισε ότι η λειτουργία του Συμπαραστάτη δοκιμάζει την διοίκηση του δήμου και της περιφέρειας και ότι ο θεσμός ευδοκιμεί μόνον όταν υπάρχει το κατάλληλο περιβάλλον διαφάνειας, λογοδοσίας και δημοκρατικής λειτουργίας. Υπογράμμισε την θέσπιση της Χάρτας Δικαιωμάτων & Υποχρεώσεων Πολιτών που ψήφισε η Περιφέρεια Αττικής ύστερα από πρωτοβουλία του Συμπαραστάτη και μίλησε για τον νέο Κανονισμό Πληροφόρησης Πολιτών που βρίσκεται επίσης στα σκαριά ύστερα από πρόταση του Συμπαραστάτη, από την Διεύθυνση Εξυπηρέτησης του Πολίτη.
Ο Αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας  κ. Κωστής Χατζηδάκης στην δική του εισήγηση ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η ΝΔ επιδιώκει να εφαρμοστούν οι ευρωπαϊκές συστάσεις και πρακτικές για το θεσμό, ενώ επεσήμανε πως στο πρόγραμμα της ΝΔ έχουν υιοθετηθεί οι προτάσεις του Δικτύου Συμπαραστατών, όπως για παράδειγμα η απλοποίηση του συστήματος της εκλογής των συμπαραστατών. Επιπλέον, ο κ. Χατζηδάκης τόνισε την ανάγκη να προωθηθούν αλλαγές στην εξωδικαστική επίλυση διαφορών, με την αρωγή των Δημοτικών και Περιφερειακών Συμπαραστατών.
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Αμαρουσίου κ. Πατούλης τόνισε την ανάγκη να υπάρχει καλοπιστία και αντικειμενικότητα εκ μέρους του Συμπαραστάτη και ανέφερε την πρόθεση δημιουργίας Χάρτας ενημέρωσης του πολίτη, σε συνεργασία με τους Συμπαραστάτες.
Η Βουλευτής κα Θελερίτη Μαρία ,που εκπροσωπούσε και τον Πρόεδρο της Βουλής υπογράμμισε :
Στην Ελλάδα τα 5 τελευταία χρόνια της λειτουργίας του ο θεσμός έχει να επιδείξει τον αποτελεσματικό χειρισμό σειράς καταγγελιών πολιτών που αφορούν κυρίως την εφαρμογή της ίσης μεταχείρισης ως προς τις υπηρεσίες που παρέχουν οι δήμοι και οι περιφέρειες.
Για παράδειγμα, στις ετήσιες δημοσιοποιημένες εκθέσεις των Συμπαραστατών επισημαίνονται οι διακρίσεις που υφίστανται οι δημότες  λόγω θρησκευτικών πεποιθήσεων, αναπηρίας, ηλικίας, κοινωνικής θέσης και οι οποίες παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και την αρχή της ισότητας.
Επίσης, οι Συμπαραστάτες έχουν διαχειριστεί θέματα που αφορούν τη σχέση των δήμων και περιφερειών ως εργοδοτών, απέναντι στις γυναίκες και στους άνδρες υπαλλήλους τους.
Μάλιστα εκτός από την προσπάθεια για την εξωδικαστική επίλυση αυτών των θεμάτων, οι Συμπαραστάτες  έχουν διατυπώσει σειρά προτάσεων για τη βελτίωση της σχέσης δήμου – πολιτών, προκειμένου να ενδυναμωθεί το σύστημα της προστασίας των ανθρώπινων δικαιωμάτων και να αντιμετωπιστεί η κακοδιοίκηση.
Ο Βουλευτής του Ποταμιού κ. Γιώργος Αμυράς υπενθύμισε το ρόλο της δημοτικής του παράταξης στην διαμόρφωση της ευρύτερης συναίνεσης για την εκλογή του πρώτου Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης του Δήμου Αθηναίων και τόνισε ότι οι έξυπνοι πολιτικοί θέλουν να έχουν Συμπαραστάτη, ο οποίος σκανάροντας τις υπηρεσίες μπορεί να προτείνει λύσεις.
Ο Βουλευτής  κ. Γιάννης Κουτσούκος  θέλησε να θυμίσει ότι  οι προοδευτικές μεταρρυθμίσεις στην Τ.Α.έχουν σφραγίδα ΠΑΣΟΚ ενώ εξέφρασε την στήριξη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στο θεσμό καθώς και της Προέδρου κας Γεννηματά.
Ο Βουλευτής κ. Κώστας Κατσίκης  τόνισε ότι ο Πολίτης μόνο κέρδος μπορεί να έχει από την λειτουργία του θεσμού και προέτρεψε το δίκτυο να κάνει εκστρατεία ενημέρωσης για τις δυνατότητες επίλυσης των προβλημάτων του με την διοίκηση μέσω του Συμπαραστάτη.
Ο πρώην Υπουργός Εσωτερικών κ. Ραγκούσης, αρχιτέκτονας του θεσμού υπογράμμισε ότι είναι αντίθετος στην κατάργηση της αυξημένης πλειοψηφίας των 2/3 για την εκλογή του Δημοτικού και Περιφερειακού Συμπαραστάτη.  Επιπλέον, εξέφρασε την αντίθεσή του στην κατάργηση του θεσμού και την υποκατάσταση του από τοπικά γραφεία του Συνηγόρου του Πολίτη. Τόνισε ότι υπάρχουν δύο δρόμοι για τις προοπτικές του θεσμού: ο ένας δρόμος είναι η ωρίμανση που θα επιτρέψει την συναίνεση των 2/3 και ο άλλος δρόμος είναι η θέσπιση της υποχρεωτικότητας με νομικές κυρώσεις για τους ΟΤΑ που δεν εκλέγουν Συμπαραστάτη, αναφέροντας για παράδειγμα ακόμα και τη μη έγκριση του προϋπολογισμού τους από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση σε περίπτωση που δεν έχουν εκλέξει Συμπαραστάτη.
Ο Βουλευτής  κ.Θεωνάς  τόνισε την ανάγκη ο Συμπαραστάτης να έχει τη στήριξη των πολιτών κάνοντας γνωστή τη δράση του σε επίπεδο γειτονίας,γιατι όχι και δημιουργοντας συνδεσμους σε κάθε γειτονια, φτάνοντας κοντά σε κάθε δημότη ώστε να γίνει η φωνή του στη διοίκηση και αυτό να αποτελεί μια διαρκή αμφίπλευρη διαδικασία.
Τη στήριξη τους στο θεσμό εξέφρασαν στους χαιρετισμούς τους ο Δήμαρχος Περάματος κ.Λαγουδάκης  αναφέροντας ότι ο Συμπαραστάτης μπορεί να είναι ένας πολύτιμος βοηθός για την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι δημότες και άρα πολύτιμος βοηθός  ’Συμπαραστάτης ‘ του δημάρχου,  και ο Δήμαρχος  Σάμου κ. Αγγελόπουλος  ο οποίος αναφέρθηκε στην ανάγκη παρουσίασης στην Ελληνική Â κοινωνία  των αποτελεσμάτων από την διεθνή λειτουργία των θεσμών διαμεσολάβησης  στη Τοπικη Αυτοδιοίκηση αλλά ακόμα και αυτή του Ευρωπαίου Διαμεσολαβητή και πρότεινε την διενέργεια  διεθνούς ημερίδας .
Τέλος, τον λόγο έλαβε ο πρόεδρος της ένωσης "ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ" των γενικών και εκτελεστικών γραμματέων δήμων και περιφερειών κ. Ραπτάκης, ο οποίος  τάχθηκε υπέρ της υποχρεωτικότητας του θεσμού.
Την εκδήλωση έκλεισε ο Περιφερειακός Συμπαραστάτης Αττικής κ. Βασίλης Σωτηρόπουλος διατυπώνοντας ορισμένες  απ τις βασικές προτάσεις του Δικτύου Συμπαραστατών:
1. Δυνατότητα εκλογής Συμπαραστάτη σε νησιωτικούς ή ορεινούς δήμους ,κάτω των 20.000 κατοίκων.
2. Εκλογή με πλειοψηφία 2/3 των παρόντων συμβούλων του δημοτικού / περιφερειακού συμβουλίου
3. Δέσμευση των υπηρεσιών ώστε να απαντούν εντός ευλόγου χρόνου εγγράφως στον Συμπαραστάτη τόσο πριν (αρχικό ερώτημα) όσο και μετά τις προτάσεις θεραπείας του προβλήματος.
Διαβιβάστηκαν χαιρετισμοί του Υφυπουργού Εσωτερικών κ. Ιωάννη Μπαλάφα, ο οποίος δεν μπόρεσε να παραστεί λόγω έκτακτης υποχρέωσης και του Δημάρχου 3Β κ. Γρηγόρη Κωνσταντέλλου.
Τη δεύτερη ημέρα των εργασιών της Πανελλήνιας Συνδιάσκεψης έγινε απολογισμός δράσης της Συντονιστικής του δικτύου ,σταχυολογήθηκαν οι προτάσεις του δικτύου για την καλύτερη λειτουργία του θεσμού  και ενεκρίθη ομόφωνα η επίσημη νομική μορφή του  Δικτύου Συμπαραστατών κατ' εφαρμογή σχετικής σύστασης του Συμβουλίου της Ευρώπης. Συγκεκριμένα, υπογράφηκε ή ιδρυτική πράξη για τη σύσταση του Δικτύου  Δημοτικών και Περιφερειακών Συμπαραστατών σωματειακής μορφής, καθώς  και το καταστατικό που θα ορίζει τους σκοπούς του Δικτύου.
Η διοικούσα επιτροπή του δικτύου :
Πρόεδρος  : κ. Ευάγγελος Μιχάλης
Συμπαραστάτης του Δήμου Σαρωνικού
Αντιπρόεδρος : κ. Βασίλειος Σωτηρόπουλος
Συμπαραστάτης της Περιφέρειας Αττικής
Γενικός Γραμματέας : κ. Φίλιππος Τριομμάτης
Συμπαραστάτης Περιφέρειας  Νοτίου Αιγαίου
Πρόεδρος του Πειθαρχικού Συμβουλίου: κα. Αικατερίνη Τσιομπάνου
Συμπαραστάτης του Δήμου Κοζάνης
Ταμίας : κ.  Γαβριήλ Αραπαντζής
Συμπαραστάτης του Δήμου Ηλιούπολης κ.  Γαβριήλ Αραπαντζής
Υπεύθυνος τύπου ορίστηκε ο κ.Δημήτρης Πετράς  Συμπαραστάτης του Δήμου Περάματος
 
...προηγούμενη