Διαφήμιση
Διαφήμιση
Πανελλαδικές: Οι πρυτάνεις ζητούν μείωση εισακτέων κατά 50%
Δελτία τύπου
Τετάρτη, 01 Φεβρουαρίου 2017 11:22
foithtesΟι πρυτάνεις κεντρικών πανεπιστημίων ζητούν μείωση κατά 50% των εισακτέων σε σχέση με αυτόν που έδωσε το υπουργείο Παιδείας για το τρέχον έτος.
Όπως δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα Έθνος, στις αιτιολογημένες προτάσεις που απέστειλαν προς το Υπουργείο Παιδείας, οι Πρυτάνεις επικαλούνται την υποχρηματοδότηση των τελευταίων ετών, τον μεγάλο αριθμό συνταξιοδοτήσεων σε διδακτικό προσωπικό που δεν αναπληρώθηκαν, την έλλειψη υποδομών, αλλά και τον πρόσθετο αριθμό φοιτητών που αναγκάζονται να εκπαιδεύσουν λόγω και των μετεγγραφών.
Σημειώνουν ότι οι προτάσεις-εισηγήσεις που έχουν στείλει προς την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας δεν έχουν συνταχθεί αυθαίρετα, αλλά στηρίζονται στη λογική πόσους φοιτητές μπορούν να εκπαιδεύσουν τα Ιδρύματα με βάση τα οικονομικά δεδομένα, τις υποδομές των ΑΕΙ και το έμψυχο δυναμικό.
Αναλυτικότερα, το Πανεπιστήμιο Πατρών και το Οικονομικό ζητούν να ψαλιδιστούν οι εισακτέοι κατά 505, ακολουθεί το ΤΕΙ Αθήνας (42%) και έπονται το πανεπιστήμιο Πειραιά 935,8%), το Αριστοτέλειο (34,1%) και το Πολυτεχνείο (30%).
Συγκεκριμένα:
-Το ΤΕΙ Αθήνας ζητά μείωση 42%.
-Το Πανεπιστήμιο Πειραιά ζητά ψαλίδισμα κατά 35,80%.
-Το Αριστοτέλειο Θεσσαλονίκης ζητά μείωση κατά 34,10%
-Το Εθνικό Μετσόβιο ζητά μείωση κατά 30%.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, υπάρχουν προτάσεις όπως αυτή του Πανεπιστημίου Πατρών που ζητά 2.147 εισακτέους σε σχέση με τους 4.365 φοιτητές που μπήκαν το 2016.
Αντίστοιχη είναι η μείωση των εισακτέων που ζητά το Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας που επιθυμεί την εισαγωγή 940 άτομα σε σχέση με τα 1.900 που δέχθηκε την περσινή χρονιά.
Το Πάντειο λέει ότι μπορεί να δεχθεί μόλις 1.200 φοιτητές σε σχέση με τους 1.530 πέρυσι, ενώ το ΤΕΙ της Αθήνας ζητά την εισαγωγή 1.900 έναντι 3.275 πέρυσι. Και το Πανεπιστήμιο Κρήτης όμως ζητά μείωση των εισακτέων κατά σχεδόν 40%.
Ο Πρύτανης του ΕΜΠ Ιωάννης Γκόλιας, τονίζει πως κάποια στιγμή θα πρέπει να γίνει και ένας στρατηγικός σχεδιασμός αναφορικά με την κατανομή εισακτέων ανά γνωστικό αντικείμενο, με βάση τις αναπτυξιακές ανάγκες της χώρας και τις οικονομικές συνθήκες, ώστε η παραγωγή των επιστημόνων και οι ανάγκες του παραγωγικού ιστού να είναι σε αγαστή αρμονία για τα επόμενα 10-15 χρόνια.
Οι διοικήσεις των ΑΕΙ και ΤΕΙ έχουν αρχίσει αυτές τις ημέρες να αποστέλλουν τις προτάσεις τους προς το υπουργείο Παιδείας.
Παράλληλα, όπως ορίζεται από το νέο Μνημόνιο, μικρότερος θα είναι και ο αριθμός των εισακτέων στις αστυνομικές και στρατιωτικές σχολές.
Ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Παιδείας δήλωσε στην εφημερίδα ότι η τελική απόφαση για τον αριθμό των εισακτέων θα ανακοινωθεί τον Μάιο, δηλαδή λίγο πριν από την έναρξη των Πανελλαδικών Εξετάσεων.
 
...προηγούμενη