Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Φεύγει η Eldorado: Θα βρεθεί στο δρόμο το 90% των εργαζομένων
Δελτία τύπου
Δευτέρα, 11 Σεπτεμβρίου 2017 12:12
aaaswwwwwwwwΤο 90% των εργαζομένων της Ελληνικός Χρυσός θα απομακρυνθεί από την Χαλκιδική τους επόμενους 2 με 3 μήνες, εφόσον η επένδυση παγώσει και εισέλθει σε καθεστώς
συντήρησης. Όπως ανακοίνωσε το πρωί της Δευτέρας ο επικεφαλής της Eldorado Gold Τζόρτζ Mπέρνς, η εταιρεία δίνει περιθώριο δύο εβδομάδων στην ελληνική κυβέρνηση για να παράσχει όλες τις απαιτούμενες άδειες. Σε περίπτωση που δεν βρεθεί άμεσα λύση, η επένδυση στα μεταλλεία μπαίνει σε καθεστώς συντήρησης, πράγμα που ισοδυναμεί σε μαζικές απολύσεις. «Θα ήθελα  να ζητήσω από την ελληνική κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ να σκεφθεί τους υπαλλήλους μας, τους Έλληνες πολίτες και τις οικογένειές τους και τι σημαίνει γι΄αυτούς η απόφαση της κυβέρνησης να μην εκδίδουν άδειες».
Ο κ. Μπέρνς αναφέρθηκε και σε δηλώσεις του Πρωθυπουργού για την στήριξη των επενδύσεων.
«Ο κ. Τσίπρας έχει δηλώσει ότι τα υπουργεία πρέπει να συντονίζουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την  υποστήριξη και την επιτάχυνση των διαδικασιών που απαιτούνται για την εκκίνηση επενδυτικών σχεδίων που έχουν ήδη ωριμάσει χωρίς καθυστερήσεις και υπερβολική γραφειοκρατία. Αυτό θα σημαίνει ρευστότητα και χρήματα που θα εισρεύσουν στην αγορά και στην πραγματική οικονομία. Δυστυχώς η στρατηγική του πρωθυπουργού δεν έχει εφαρμοστείθ ακόμη στην περίπτωση της Eldorado Gold».
Σύμφωνα με τον κ. Μπέρνς η αναστολή εργασιών στη Χαλκιδική «δεν πάρθηκε ελαφρά τη καρδία». Όπως επεσήμανε, ποτέ δεν φανταζόταν ότι θα έπαιρνε στους πρώτους έξι μήνες της θητείας του ως πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος,  της εταιρείας αυτή την απόφαση.
Το πάγωμα της επένδυσης έρχεται λίγες μέρες πριν την έναρξη της διαιτησίας στην οποία αποφάσισε να προσφύγει το υπουργείο Περιβάλλοντος προκειμένου να λύσει τον γόρδιο δεσμό των μεταλλείων στη Χαλκιδική. Επισήμως η διαιτησία, ξεκινά την Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου, αλλά σύμφωνα με την εταιρεία, δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό το περιεχόμενό της, δηλαδή οι λόγοι που επικαλείται το ελληνικό δημόσιο για να προσφύγει στο διαιτητικό δικαστήριο.
Ο επικεφαλής της Eldorado υποστήριξε ότι η επένδυση στη Χαλκιδική θεωρείται ως «λυδία λίθος» για ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα και επισήμανε: «Εγκρίσεις αδειών δεν επιτρέπεται να τελούν υπό ομηρία πολιτικών θέσεων ή μιας ατζέντας που επιβάλλεται από μια ηχηρή μειονότητα. Καλώ την ελληνική κυβέρνηση να στηριχθεί στις ισχύουσες διατάξεις και νόμους και να επιταχύνει τις εγκρίσεις των αδειών που απαιτούνται για τα επενδυτικά μας σχέδια».
Όπως δήλωσε, η άρνηση στην έκδοση αδειών καθιστά αδύνατη τη συνέχιση της επενδυσης στην Ελλάδα. Η προθεσμία που δίνει η Eldorado για την έκδοση των εκκρεμών αδειών για τα έργα Σκουριών και Ολυμπιάδας είναι στις 21 Σεπτεμβρίου 2017.
Οι Καναδοί έχουν επενδύσει συνολικά 3 δισ. (μαζί με την εξαγορά) από το 2012 έως σήμερα στην Ελλάδα. Από αυτά περισσότερα από 1 δισ. επενδύθηκαν για ανάπτυξη των μεταλλείων σε Σκουριές και Ολυμπιάδα. Το ποσό αυτό θα μπορούσε να διπλασιαστεί αν η εταιρεία είχε την υποστήριξη και τη συνεργασία της ελληνικής κυβέρνησης.
Η διοίκηση της Eldorado, παρά το τηλεσίγραφο που έστειλε προς την ελληνική κυβέρνηση, με την απόφασή της, δηλώνει ανοιχτή στη διεξαγωγή ειλικρινούς διαλόγου με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Περιβάλλοντος κ. Σταθάκη, εκφράζοντας την αισιοδοξία της ότι θα υπάρξει διάλογος προς όφελος των επενδύσεων, των εργαζομένων,  της τοπικής κοινωνίας και τους κράτους που λαμβάνει τις εισφορές.
 
...προηγούμενη