You must have the Adobe Flash Player installed to view this player.
Διαφήμιση
Διαφήμιση
ΚΕΔΕ Συνεδριο 2017 Ιωαννινα Συμπερασματα Ψηφισμα
Πολιτική σκηνή - Πολιτικά
Δευτέρα, 04 Δεκεμβρίου 2017 00:27

kede_ioannina_7179ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΕΔΕ 2017 Με την κατά πλειοψηφία έγκριση ενός ψηφίσματος,

κυρία σημεία που οποίου είναι ο εκλογικός νόμος, η θητεία των αιρετών και τα οικονομικά της τοπικής αυτοδιοίκησης, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του Ετήσιου Τακτικού Συνεδρίου της ΚΕΔΕ στα Ιωάννινα.

Το ψήφισμα υπερψηφίστηκε από το «Κίνημα Ανατροπής στην Αυτοδιοίκηση» με επικεφαλής τον κύριο Γιώργο Πατούλη και το «Αυτοδιοικητικό Κίνημα» με επικεφαλής τον Απόστολο Κοιμήση, έλαβε λευκό από την παράταξη «Νέα Αυτοδιοίκηση» με επικεφαλής τον Γιώργο Ιωακειμίδη και καταψηφίστηκε  από τη «Ριζοσπαστική Αυτοδιοικητική Πρωτοβουλία» με επικεφαλής το Δημήτρη Μπίρμπα.

Περιλαμβάνει δε έξι κόκκινες γραμμές για τα κρίσιμα ζητήματα της τοπικής αυτοδιοίκησης, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, οι οποίες είναι:

1.    Να ξεκινήσει άμεσα ένας ουσιαστικός διάλογος, με όλα τα συναρμόδια υπουργεία και όχι μόνον με το Υπουργείο Εσωτερικών, για τον επαναπροσδιορισμό του ρόλου, των πόρων και των αρμοδιοτήτων μεταξύ της Κεντρικής Κυβέρνησης και της Αυτοδιοίκησης Α’ και Β΄ Βαθμού, ενόψει της Αλλαγής του Καλλικράτη.

2.    Η αλλαγή του εκλογικού νόμου δεν αποτελεί μεταρρύθμιση. Γι αυτό η ΚΕΔΕ απαιτεί να μην υπάρξει καμία αλλαγή του εκλογικού συστήματος ανάδειξης των αιρετών της Αυτοδιοίκησης, αν δεν ολοκληρωθεί πρώτα η αναθεώρηση του Καλλικράτη. Σε κάθε περίπτωση, μετά την ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης, όπου θα ξεκινήσει ο διάλογος για αλλαγή του εκλογικού νόμου ότι αποφασιστεί, να ισχύσει από τη μεθεπόμενη εκλογική διαδικασία, όπως ισχύει και για τις εκλογές του Εθνικού Κοινοβουλίου.

3.    Να μην μειωθεί από τα 5 στα 4 χρόνια η θητεία των αιρετών , καθώς και να μην τεθεί όριο θητειών, αν δεν ισχύσει το ίδιο και για το άλλο πολιτικό προσωπικό της χώρας.

4.    Να υιοθετηθούν συγκεκριμένες πολιτικές για την ενίσχυση της οικονομικής ανεξαρτησίας και αυτοτέλειας των Δήμων, με προτεραιότητα: Τη Φορολογική Αποκέντρωση. Τη δημιουργία Ειδικού Αναπτυξιακού Προγράμματος για την Αυτοδιοίκηση. Την περαιτέρω θωράκιση, αλλά και ενδυνάμωση των Εταιρειών Ε.Ε.Τ.Α.Α. Α.Ε. και ΠΕΤΑ Α.Ε. έτσι ώστε να υλοποιηθεί το Ειδικό Πρόγραμμα των 2 δις από κονδύλια του ΕΣΠΑ (σύμφωνα με τη δέσμευση της Κυβέρνησης), για τους Δήμους μας. Την αύξηση της χρηματοδότησης των Δήμων από τους Κ.Α.Π. και τη σταδιακή απόδοση των παρακρατηθέντων. Το δικαίωμα να αξιοποιούν οι Δήμοι και για άλλους σκοπούς τα κονδύλια των ανταποδοτικών τελών.

5.    Ισότιμη αντιμετώπιση και εξορθολογισμός σε μισθολογικό, συνταξιοδοτικό και καταστατικό επίπεδο του συνόλου του πολιτικού προσωπικού της χώρας (συμπεριλαμβανομένου του προσωπικού της αυτοδιοίκησης).

6.    Την ισότιμη συμμετοχή της Κ.Ε.Δ.Ε. στα όργανα διαλόγου που έχουν συσταθεί από την Κεντρική Κυβέρνηση, για τη Συνταγματική Αναθεώρηση.

Το μήνυμα πως η αυτοδιοίκηση ενωμένη απαιτεί τη μεγάλη αλλαγή, μία ριζική μεταρρύθμιση με αιχμή την αποκέντρωση και την ισχυροποίηση του θεσμού, έστειλε με την ομιλία του ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης. Όπως είπε, η αυτοδιοίκηση είναι πλέον έτοιμη να αναλάβει τις ευθύνες της για να χτιστεί μια νέα Ελλάδα και σημείωσε ότι πλέον έφτασε η ώρα για την επανάσταση του αυτονόητου, η ώρα να επικρατήσει επιτέλους η απλή λογική.

Σχετικά με το ενδεχόμενο εφαρμογής της απλής αναλογικής, ο κύριος Πατούλης επισήμανε ότι το πρόβλημα των δήμων δεν είναι το εκλογικό σύστημα, αλλά το πώς θα μπορέσουν να λειτουργήσουν πιο αποδοτικά προς όφελος των πολιτών, ενώ τη διαφωνία του εξέφρασε και για το ενδεχόμενο μείωσης της θητείας των αιρετών, λέγοντας ότι δεν αντιλαμβάνεται γιατί να μπει όριο στους δημάρχους, όταν κάτι δεν ισχύει κάτι αντίστοιχο για όριο θητειών στους βουλευτές.

Υπογράμμισε επίσης την ανάγκη να προσδιοριστούν οι ρόλοι και οι ευθύνες όλων των φορέων του κράτους, επικαλούμενος στο σημείο αυτό την πρόσφατη τραγωδία στη Μάντρα, ενώ σημείωσε ότι η μεταρρύθμιση πρέπει να συνοδευτεί από συνταγματική αναθεώρηση.

Έντονη κριτική άσκησε στην κυβέρνηση ο εκπρόσωπος του «Αυτοδιοικητικού Κινήματος» Απόστολος Κοιμήσης, κατηγορώντας μεταξύ άλλων των υπουργό εσωτερικών ότι μοιράζει χρήματα με πρακτικές Μαυρογιαλούρου, ενώ εξέφρασε την διαφωνία του και για την αλλαγή του εκλογικού νόμου.

Για τυφλή αντιπαράθεση της διοίκησης της ΚΕΔΕ, αλλά και της παράταξης «Αυτοδιοικητικό Κίνημα», με την κυβέρνηση έκανε λόγο ο εκπρόσωπος της παράταξης «Νέα Αυτοδιοίκηση» Γιώργος Ιωακειμίδης, υποστηρίζοντας ότι στο διάστημα των τριών αυτών χρόνων κανείς δεν έχει κερδίσει κάτι από αυτή τη λογική. Άσκησε επίσης κριτική στην κυβερνητική πολιτική, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι ήρθε να διοικήσει το ΥΠΕΣ χωρίς πρόγραμμα.

Την άποψη ότι η αυτοδιοίκηση δεν είναι έτοιμη για μεταμνημονιακή εποχή εξέφρασε ο εκπρόσωπος της Ριζοσπαστικής Αυτοδιοικητικής Πρωτοβουλίας Δημήτρης Μπίρμπας. Παρουσίασε δε μία σειρά προτάσεων για τη λειτουργία του θεσμού, προτείνοντας μεταξύ άλλων την καθιέρωση της απλής αναλογικής με ασφαλιστικές δικλείδες κυβερνησιμότητας.

Αξίζει να σημειωθεί τέλος ότι το ζήτημα της εφαρμογής της απλής αναλογικής προκάλεσε έντονη αντιπαράθεση μεταξύ ενός μεγάλου μέρους των αυτοδιοικητικών και του υπουργού εσωτερικών κύριου Σκουρλέτη κατά την έναρξη του συνεδρίου.

Συγκεκριμένα η αναφορά του υπουργού στις ασφαλιστικές δικλείδες που θα πρέπει να υπάρξουν για την κυβερνησιμότητα των δήμων και περιφερειών, προκάλεσε την έντονη αντίδραση του περιφερειάρχη Αλέκου Καχριμάνη, ο οποίος στη συνέχεια αποχώρησε από την αίθουσα, ενώ και ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Κώστας Αγοραστός έκανε λόγο στην ομιλία του για ένα εκρηκτικό μείγμα κίνδυνων που εγκυμονεί η απλή αναλογική.

Όσον για τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ Γιώργο Πατούλη επισήμανε μεταξύ άλλων ότι η αλλαγή του εκλογικού συστήματος είναι εμμονή και όχι ανάγκη, σημειώνοντας ότι το σημερινό σύστημα, παρά τα προβλήματα του, έχει καταφέρει να διασφαλίσει την κυβερνησιμότητα των δήμων και μάλιστα μέσα σε αυτό το πολιτικό κλίμα.

 

 
...προηγούμενη