τελευταίο θέμα στο webtv συνεδριάσεων περιφέρειας

You must have the Adobe Flash Player installed to view this player.
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Προέδρου Γιώργο Ιωακειμίδη με τον κ. Σκουρλέτη.
Περιφέρεια
Παρασκευή, 09 Φεβρουαρίου 2018 12:22
DSC05730Πληθώρα ζητημάτων που αφορούν την τοπική αυτοδιοίκηση και τον τρόπο λειτουργίας των Δήμων έθεσαν οι Δήμαρχοι της Αττικής
προς τον Υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής, μετά από πρόσκληση του διοικητικού συμβουλίου και του Προέδρου της Γιώργου Ιωακειμίδη.
Εκλογικό σύστημα, ελλείψεις σε προσωπικό, αλλά και προβλήματα λόγω του τρόπου λειτουργίας της αποκεντρωμένης διοίκησης, ήταν μερικά μόνο από τα θέματα που τέθηκαν στο τραπέζι, σε μία συζήτηση που διήρκησε πάνω από τρεις ώρες, με τον υπουργό να δίνει απαντήσεις σε μια σειρά σημαντικών για τη λειτουργία της τοπικής αυτοδιοίκησης ζητημάτων.
Όσον αφορά λοιπόν τον εκλογικό νόμο και τις ασφαλιστικές δικλείδες που ζήτησε ένα μεγάλο μέρος των Δημάρχων που πήραν το λόγο, ο κύριος Σκουρλέτης ενέμεινε στην αναγκαιότητα εφαρμογής της απλής αναλογικής, δηλώνοντας όμως παράλληλα ανοιχτός σε προτάσεις, ενώ διαβεβαίωσε ότι πρόκειται για ένα θέμα που θα συζητηθεί διεξοδικά. Πιο σαφής ήταν σχετικά με το χρόνο διεξαγωγής των εκλογών, προσδιορίζοντας τις, όπως έχει ήδη αναφερθεί, στο φθινόπωρο του ’19.
Ανοιχτός φάνηκε στο θέμα της πρόσληψης εξειδικευμένου προσωπικού, ενώ καθησύχασε τους δημάρχους για το χρόνο που θα χρειαστεί προκειμένου να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες του ΑΣΕΠ για τις προσλήψεις στον τομέα της καθαριότητας, διαβεβαιώνοντας ότι οι προσωρινοί πίνακες θα είναι έτοιμοι πριν το τέλος του Μαρτίου, προτού δηλαδή λήξουν οι συμβάσεις των παρατασιούχων.
Σχετικά με το θέμα της αποκεντρωμένης διοίκησης, για τη λειτουργία της όποιας υπήρξαν πολλά παράπονα, με τον ίδιο τον πρόεδρο της ΠΕΔΑ να δηλώνει ότι η κατάσταση δεν πάει άλλο, ο κύριος Σκουρλέτης μίλησε για μια διαφορετική προσέγγιση στη δομή των αποκεντρωμένων διοικήσεων γενικότερα. Αυτή θα προβλέπει όπως είπε, την καθετοποίηση των αποκεντρωμένων υπηρεσιών των υπουργείων, ώστε ο έλεγχος να γίνεται απευθείας από αυτά.
Παράλληλα ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός διυπουργικού οργάνου που θα εκφέρει γνώση για τις συνέπειες κάθε νομοσχεδίου που σχετίζεται με τις αρμοδιότητες των δήμων και περιφερειών, ενώ ενημέρωσε για δύο νέα χρηματοδοτικά εργαλεία συνολικού ύψους 740 εκατ. ευρώ για το 2018. Τόνισε επίσης ότι έχουν εξασφαλιστεί 95 εκατ. ευρώ από το υπουργείο εσωτερικών για τη συμμόρφωση των υφιστάμενων δημοτικών βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών με το νέο, σύγχρονο πλαίσιο αδειοδότησης και λειτουργίας.
Τέλος, ο υπουργός τόνισε ότι σύντομα πρόκειται να ξεκινήσει η κωδικοποίηση της νομοθεσίας που αφορά την τοπική αυτοδιοίκηση, ενώ όσον αφορά τη διαχείριση των απορριμμάτων, θέμα που και αυτό τέθηκε από Δημάρχους που πήραν το λόγο, επισήμανε την ανάγκη διεξαγωγής μιας σχετικής συζήτησης παρουσίας της Περιφέρειας και του υπουργείου περιβάλλοντος.
 
...προηγούμενη